22 Şubat 2009 Pazar

Sultan ‘Alparslan’ın Mezarı Aranıyor



Büyük Selçuklu İmparatorluğunun önemli hükümdarlarından Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması için çalışma başlatıldı.

Büyük Selçuklu İmparatorluğunun önemli hükümdarlarından Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması için çalışma başlatıldı.

Türkiye’den bir heyet Türkmenistan’da temas ve incelemelerde bulundu.

Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması çalışmaları kapsamında Türkiye’den bir heyet Aşkabat’da temaslarda bulundu.


Heyette, Kültür ve Turizm Bakanlğı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Türk Tarih Kurum Başkanı Ali Birinci ve Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Yusuf Halaçoğlu da yer aldı.

Türkmen yetkililerle biraraya gelen heyet adına konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarı İsmet Yılmaz, Sultan Alparslan’ın Türkmenistan halkının olduğu kadar Türk halkının da ortak atası olduğunu belirtti.

Yılmaz, Alparslan’ın mezarının bulunması ve bulunduğu yere bir türbe inşa edilmesini hedeflediklerini söyledi.

Türkmenistan Kültür ve Teleradyo yayımları bakanı Gulmurat Muradov da, Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması ve bir türbenin oluşturulmasından büyük memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Türklere Anadolu topraklarının kapısını Doğu Roma imparatoru Romen Diyojeni yenerek açan Büyük Selçuklu hükümdarı Alparslan’ın mezarının Türkmenistan’ın tarihi Merv bölgesinde bulunduğu tahmin ediliyor.

Görüşmelerin ardından Türkiye’den gelecek bir teknik heyetin Merv bölgesinde çalışmaları başlatması bekleniyor.